Web - Apa itu responsive design? cover image

Web - Apa itu responsive design?

FAiZ • July 16, 2018

uiux

Teknologi website masakini telah maju. pada masa lalu, mobile device masih belum mempunyai browser, kini dengan bergitu ramai pengguna mobile atau talifon mudah alih. Teknologi web juga berubah.

Apa itu responsive?

Web responsive adalah halaman web yang boleh mengikut keadaan screen. Dari screen besar, screen tablet, atau screen mobile.

Setiap satu layout akan berbeza, namun bukanlah berbeza lain design, lain coding. Tapi cuma adaptasi dari layout itu terhadap saiz screen.

Jom tengok macam mana screen berubah di mobile:

Dalam mobile, layout width akan lebih kecil. maka, semua kotak-kotak layout sebelah kanan akan secara automatik ditolak kebawah. Ini lah yang dinamakan responsive. Nah, cuba tengok screen besar pula:

Pada screen besar. kotak-kotak layout akan berada pada kedudukan asal. Dimana ada kanan dan kiri.

Sekiranya responsive design tidak berlaku, anda akan perlu scroll ke kanan dan scroll ke kiri untuk melihat keseluruhan design website ini. Jadi, ade banyak perkara yang mungkin pelawat website anda tidak nampak disebabkan limitasi screen mereka.

Rumusan

Dengan teknologi reponsive ini, para pelawat website anda akan dapat melihat web anda dengan lebih jelas. Mesej yang anda ingin sampaikan kepada pelawat website anda juga akan sampai kepada mereka, sebab screen mereka kini bukan penghalang untuk melihat lebih banyak konten dari web anda.

Sekian posting kali ini. Semoga ada manfaat dari sini untuk anda.

Like, share & subscribe newsletter ok!Follow: