Programming - Kenapa Code Perlu Kemas? cover image

Programming - Kenapa Code Perlu Kemas?

FAiZ • June 15, 2018

bisnes

Ye boh, bila kita menulis coding kita, lagi kemas cara kita code, lagi smooth proses kerja kita. Coding yang kemas adalah coding yang mempunyai Indentation.

Apa itu Indentation?

Indentation adalah ruang antara coding. Ni contoh yang kemas:

<div class="contoh_div">
    <h1>Contoh Tajuk</h1>
    <div class="contoh_sub_div">
        <p>ini adalah konten untuk contoh ini</p>
    </div><!-- contoh_sub_div -->
</div><!-- contoh div -->

ha, tudia. ok, sekarang kita tengok coding yang tak kemas:

<div class="contoh_div"><h1>Contoh Tajuk</h1>
<div class="contoh_sub_div">
<p>ini adalah konten untuk contoh ini</p></div><!-- contoh_sub_div -->
</div><!-- contoh div -->

ni baru contoh sikit je. Cuba kalau coding kita ade 50,000 line? mampuih~

Baik Untuk Debugging

Sekiranya coding kita kemas, kita akan lebih tahu dimana, dan kenapa coding kita ada bug. Sebab coding yang jelas mempunyai indentation adalah lebih senang untuk kita cari punya masalah code kita kalau ade masalah.

Manakala coding yang berterabur, mungkin akan menyukarkan kita untuk cari punca bug. Sepatutnye siap 3 minit, jadi siap 3 hari. sebab tak tahu kat mana error dalam code kita.

Okeh, itu je nak kongsi. kalau bermanfaat untuk anda, kasi like, share dan subscribe newsletter ye!



Follow: