Ecommerce - Kenapa Kena Guna Prestashop cover image

Ecommerce - Kenapa Kena Guna Prestashop

FAiZ • June 2, 2018

ecommerce

Prestashop adalah software untuk mengurus kedai online bercirikan eCommerce. Dan ia PERCUMA weh. ye, percuma. Dan banyak fungsi.

Kenapa dia percuma?

sebab prestashop ni adalah software jenis Open Source.

Ape yang best?

berbeza dengan wordpress yang menggunakan woocommerce, atau OpenCart.

Prestashop mempunyai fungsi-fungsi yang lebih lengkap untuk menjalankan perniagaan ecommerce anda. nah tengok dashboard dia:

ha! cantik kan admin dia?

Prestashop adalah software yang fokus kepada penjualan

Mungkin ramai yang tak tahu pasal ni, tapi prestashop adalah software yang fokus untuk menjual produk. lengkap dengan semua perkara berikut:

  1. Customer
  2. Product
  3. Order
  4. Cart Rules

eh banyak lagi lah. mungkin tak cukup satu post je nak detailkan semua fungsi dia.

nah, cuba tengok senarai order dari prestashop ni:

nah, tengok macam mana prestashop bagi kita uruskan order:

pengurusan order kita menjadi lebih teratur. Kita boleh tahu Alamat Customer, Berapa banyak dia dah spend dalam web kita, status order, set nombor tracking.

yang paling best kat sini adalah pasal Set Nombor Tracking. sebab bila kita dah update nombor tu dekat order. Sistem akan hantar email kepada customer! Power tu

Setiap order yang dibuat oleh pelanggan kita, akan mempunyai invoice tersendiri yang kita boleh print. ni contoh:

ha, itulah sedikit intro pasal prestashop ni. Banyak lagi fungsi-fungsi dia yang masih belum cerita.

macam mana nak set produk, macam mana kalau jual baju yang ade banyak saiz dan warna

macam mana nak set harga produk baju warna lain harga lain. huhu. kita cuba buat satu post lagi khas untuk set produk dalam prestashop.

semoga bermanfaat untuk anda! mai la share dan subscribe newsletter. hehe



Follow: