Bina Sistem - Mula Coding Dari Admin cover image

Bina Sistem - Mula Coding Dari Admin

FAiZ • June 4, 2018

bisnes

Membina sistem dari kosong memang memakan masa dan tenaga. Disini saya ade tips untuk dikongsi bersama anda (kalau anda pun suka coding la. hehe)

Mulakan development dari admin

ye, kalau semua dah ready, (database relationship semua tu). kita akan start untuk coding sistem kita. so, sebelum kita implement semua fungi-fungsi asas sistem tu. kita mula dengan buat admin.

Apa yang perlu ada pada admin?

Admin perlu ada semua basic data. macam user, produk, post, dan yang sewaktu dengannya. Kenapa macam ni? sebab bila kita dah mula untuk code feature-feature lain, kita akan semetinya menjadikan flow kerja kita teratur. sbeba kita tahu, dekat admin akan control segalanya. so, bila kita buat coding untuk front end pulak nanti, kita akan tahu. setiap coding kita tu akan ade dependecy dari action admin.

Cube bayangkan kalau kita mula dari front end. Bila kita start buat admin pulak nanti, banyak kali kita kena pergi balik ke front end sebab ade code dari admin yang kita masih tak implement lagi.

Ok itu saje untuk konten kali ini. Selamat maju coding negara~

Jemput like, share dan subscribe newsletter!



Follow: